centernews.gr

Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική

Συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτών από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισας, Χαλκιδική, Έβρο και Ημαθία

Συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτών από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισας, Χαλκιδική, Έβρο και Ημαθία

Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.

Συνεχείς επαφές Αυγενάκη με αγροτικούς συλλόγους από όλη τη χώρα

Συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτών από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισας, Χαλκιδική, Έβρο και Ημαθία

«Ο διάλογος με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται, οι πόρτες μας παραμένουν ανοιχτές», τόνισε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που είχε, παρουσία των αρμόδιων υφυπουργών Σταύρου Κελέτση και Διονύση Σταμενίτη και του ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκου, με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, από τα Κουφάλια και τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Χαλκιδική, την Ορεστιάδα και την Ημαθία. Τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της Ημαθίας συνόδευαν οι βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος και Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου, που έχουν ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ορθή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να γίνει ένας Οργανισμός που θα λειτουργεί με διαφάνεια, δικαιοσύνη, θα είναι αποτελεσματικός και θα υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των αγροτών. Ο υπουργός είπε ότι έχει ζητήσει να εκκαθαριστούν άμεσα τα 16.000 ΑΦΜ που βρίσκονται δεσμευμένα και σε όσα εξ αυτών διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά και να πληρωθούν όσοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά. «Θα το πάω μέχρι τέλους. Δεν θα χαριστώ σε κανέναν και καμία που έχει παίξει παιχνιδάκια στις πλάτες σας», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης για τις δυσλειτουργίες και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως είπε σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ ζήτησε, εκ νέου, από τους φορείς, τις προτάσεις τους και για τον εκσυγχρονισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της επικείμενης δημιουργίας Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, ώστε να υπάρχουν σύγχρονα μητρώα αγροτών.

Συζητήθηκαν, ακόμη, τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, όπως και το ζήτημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με τον ΥπΑΑΤ να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με κάθε τρόπο – και με έμμεσες φορολογικές ενισχύσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13% – ενισχύει τον Έλληνα αγρότη και συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και το πρόβλημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, τα οποία ενισχύονται από την κλιματική κρίση. Όπως ενημέρωσε τους αγρότες ο Υπουργός, τα ζητήματα αυτά, όπως και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνάντησης των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED-9), που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, στις 24 Ιανουαρίου.

Επίσης οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν τροποποιήσεις στο ΣΣ της ΚΑΠ, ζήτημα το οποίο η χώρα μας έχει πράξει και αναμένει την έγκριση των τροποποιήσεων εντός του Ιανουαρίου.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Συνεχίζουμε τη συζήτηση με εκπροσώπους των αγροτών, τέσσερις ημέρες μετά την περιοδεία, τις απανωτές συσκέψεις στον Θεσσαλικό κάμπο με όλους τους φορείς, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων, αυτοδιοικητικών, επιμελητηριακών παραγόντων της Θεσσαλίας, όπου είχαμε έναν εξαντλητικό διάλογο και προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. Ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα από το ΥΠΑΑΤ, πολύ περισσότερα δε, ζητήματα που αφορούν την κρατική αρωγή ή το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι συναντήσεις, όμως, συνεχίζονται, γιατί εμείς έχουμε πόρτες ανοιχτές και είμαστε υποστηρικτές του διαλόγου και όχι των μονολόγων. Γι’ αυτόν τον λόγο συναντηθήκαμε και με εκπροσώπους γεωργών και, κτηνοτρόφων. Μιλάμε με όλο το φάσμα των ανθρώπων που εκ των πραγμάτων επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από το ΥΠΑΑΤ.

Έχω να σας πω μόνο μια κουβέντα: Είμαστε εδώ και παλεύουμε καθημερινά, δουλεύουμε και ό,τι λέμε, το υπηρετούμε. Για εμάς, ο λόγος μας αποτελεί δέσμευση, όχι μόνο προσωπική, αλλά συλλογική, κυβερνητική. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να μας εμπιστευτούν και κυρίως πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Ισα- ίσα, μάλιστα, μαζί μπορούμε και θα επιτύχουμε ακόμη περισσότερα.

Αναφέρθηκα κατ΄ επανάληψη στα όσα έχουμε δρομολογήσει σχετικά με τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ που θεμελιώνουμε, στα όσα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, έναν ευρύ διάλογο για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που εκ των πραγμάτων είναι απαρχαιωμένος. Μιλήσαμε καθαρά και δυνατά για τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, αλλά και για το θέμα του γάλακτος ή του κρέατος που «καίει». Αλλά και για έναν σύγχρονο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Περιμένουμε προτάσεις απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μιλήσαμε καθαρά και δυνατά για τα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια της χώρας μας και το ρόλο που μπορεί να έχουν στην προσπάθεια ανάδειξης του αγροτικού επαγγέλματος. Μιλήσαμε καθαρά και δυνατά και φέραμε στη Βουλή και – δόξα τω Θεώ – εφαρμόζεται και έχει γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τον αγροτικό κόσμο, μειώσεις στο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα. Άρα, ελαφρύνσεις φορολογικές έμμεσες. Έχουμε σε εφαρμογή την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, πράγμα το οποίο αποτελούσε μείζον θέμα και πάγιο αίτημα των αγροτών και σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε. Ξέρουμε τα προβλήματα της ΚΑΠ. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα δουλέψουμε μαζί για να βελτιώσουμε, από εδώ και στο εξής, τα σημεία που μπορούμε να βελτιώσουμε. Και συν τοις άλλοις, ξέρουν καλά οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας, ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα πρωτοπόρησε και 24 Ιανουαρίου έχουμε την πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των χωρών της Ν. Ευρώπης (Κύπρο, Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία). Γιατί; Για να μιλήσουμε για την κλιματική κρίση για τους τρόπους αντιμετώπισης, τις βελτιώσεις που πρέπει να κάνει άμεσα η Κοινότητα, αλλά και τι μηχανισμό πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να είναι έτοιμη για όποια επόμενα προκύψουν.

Σήμερα ήταν η Ελλάδα, η Θεσσαλία, ο Έβρος, αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πρέπει οργανωμένα και μεθοδικά να λειτουργήσουμε και είναι βέβαιο ότι συμμαχώντας οι 9 χώρες, που έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, μπορούμε να ελπίζουμε και να περιμένουμε περισσότερα από την Κοινότητα».


Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.