centernews.gr

Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Σαρακατσανέων: Προσφορά βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Σαρακατσανέων: Προσφορά βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.

Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Σαρακατσανέων: Προσφορά βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.

Με βιβλία που αναφέρονται στη ζωή των Σαρακατσαναίων ενισχύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνα Ν. Γεώργιο συνοδευόμενο από τον κ. Μπάρμπα Παναγιώτη, τον κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη, τον κ. Καρατάσο Γεώργιο, τον κ. Μπίκο Ιωάννη, τον κ. Καρυώτη Αθανάσιο, τον κ. Κυργιάννη Κωνσταντίνο, την κα Κυργιάννη Κατερίνα και τον κ. Μπομπότα Αντώνη, πρόσφερε βιβλία που αναφέρονται στη ζωή των Σαρακατσαναίων, τα οποία παρέλαβε ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, κ. Μανώλης Καρράς παρουσίαση της υπεύθυνης βιβλιοθηκών κας Μαστραλέξη Δέσποινας.

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, βιβλίο και κείμενο

Ταυτόχρονα, σκοπός της επίσκεψης της Ομοσπονδίας, ήταν η γνωριμία με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Τα βιβλία τα οποία δωρίσθηκαν είναι τα εξής:

•«Οι Σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους» συγγραφέας-ερευνητής ο κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας (περιλαμβάνονται στοιχεία για τον Μακεδονομάχο Κωνσταντίνο Γαρέφη, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα 60 ετών ). Η δεύτερη έκδοση του εν λόγω βιβλίου, με τον τίτλο «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του 1821» εκδόθηκε εν όψη του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

•«Σαρακατσάνικα Τραγούδια» του Ευρυπίδη Μακρή από την Ήπειρο.

•«Σαρακατσαναίοι, Συρράκο και Σακαρέτσι» του Νικόλαου Κατσαρού (πρώην αντιπροέδρου της βουλής των Ελλήνων).

•Τα πρακτικά του 3ου παγκόσμιου επιστημονικού συνεδρίου που έγινε στη Λαμία το 2016, όπου περιέχονται και ιστορικά στοιχεία, χρήσιμο για όσους ερευνούν, αλλά και για όλους όσους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα

•«Σαρακατσαναίοι, βιγλάτορες της Μακεδονίας» του Θεόδωρου Γιαννακού, συνέκδοση της Π.Ο.Σ.Σ με τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου.

•«Σαρακατσαναίοι Ηπείρου, Γενεαλογικά δέντρα» των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου, έκδοση της «Αδελφότητας των Εν Αθήναι Σαρακατσαναίων Ηπείρου», ένας χρήσιμος οδηγός για να βρει όποιος επιθυμεί τις ρίζες του.

•«Παραμύθια στην Σαρακατσάνικη Λαλιά» συνέκδοση της Π.Ο.Σ.Σ. και του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ο Κατσαντώνη.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ (Π.Ο.Σ.Σ.) ιδρύθηκε το 1981 και εκπροσωπεί πάνω από 500.000 Σαρακατσαναίους που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο.

Σήμερα, απαρτίζεται από 45 μέλη – συλλόγους σε επίπεδο νομών και αποτελεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο εκτός από την διατήρηση και μετάδοση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την έρευνα, μεταξύ των άλλων σκοπών του είναι και ο συντονισμός της δράσης των συλλόγων Σαρακατσαναίων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και η δημιουργία σε πανελλήνια κλίμακα ευκαιριών και κινήτρων, για την επικοινωνία και γνωριμία των μελών.

Παράλληλα, η Π.Ο.Σ.Σ. αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των Σαρακατσαναίων της Ελλάδος και των Σαρακατσαναίων της διασποράς, τους οποίους ενισχύει στην διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας τόσο με τους Σαρακατσάνους της ευρύτερης διασποράς, όσο και με αυτούς των Σκοπίων που έχουν δικό τους σύλλογο αλλά και της Βουλγαρίας οι οποίοι έχουν ιδρύσει 17 συλλόγους και την δική τους Ομοσπονδία που διατηρεί αγαστές σχέσεις συνεργασίας με την Π.Ο.Σ.Σ.

Η Π.Ο.Σ.Σ. σήμερα εκπροσωπεί πάνω από 500.000 Σαρακατσαναίους σε όλο τον κόσμο.

Από την ίδρυση της έως σήμερα, η Π.Ο.Σ.Σ. παράγει τεράστιο πολιτισμικό έργο. Με τα τακτικά της οργανωτικά συνέδρια που γίνονται κάθε δύο έτη με σκοπό την επίλυση οργανωτικών θεμάτων των μελών, καθώς επίσης και τον προγραμματισμό δράσεων λειτουργίας.

Εκτός των προγραμματισμένων οργανωτικών της συνεδρίων και των συνόδων προέδρων των συλλόγων έχει πραγματοποιήσει τα δύο επιστημονικά συνέδρια Ελλάδος και διασποράς, το πρώτο το 1996 στο πολεμικό μουσείο Αθηνών και το δεύτερο το 2006 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ δεν λείπουν από το φάσμα της δράσης της οι ημερίδες, συναυλίες, επετειακές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και οι συνδιοργανώσεις τοπικών εκδηλώσεων με τους συλλόγους μέλη.

Στα πλαίσια της Π.Ο.Σ.Σ. έχει ιδρυθεί η Δ.Σ.Μ. «Διεύθυνση Σαρακατσάνικων Μελετών», που απαρτίζεται από διακεκριμένους Σαρακατσάνους επιστήμονες, με σκοπό την εκπόνηση εργασιών σχετικές με την έκδοση βιβλίων, πορισμάτων συνεδρίων και ημερίδων, και επίσης την γνωμοδότηση για σημαντικά θέματα τόσο της Π.Ο.Σ.Σ., όσο και των συλλόγων.

Δήμος Νέας Προποντίδας


Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.