centernews.gr

Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική

30η AGROTICA: Φωτίζει τις προοπτικές και τις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα

30η AGROTICA: Φωτίζει τις προοπτικές και τις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα

Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.

30η AGROTICA: Φωτίζει τις προοπτικές και τις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα

Τη Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων εγκαινίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης

Τις σημαντικές προοπτικές και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αναφορικά με το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα έρχεται να φωτίσει η 30η AGROTICA, όπως τόνισε από το βήμα των αποψινών εγκαινίων της διοργάνωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Χαρακτηρίζοντας τη φετινή AGROTICA εμβληματική, επισήμανε πως η διοργάνωση συμπίπτει με τις σημαντικές και δίκαιες προσπάθειες του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί ευκαιρία να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα των αγροτών και οι πρωτόγνωρες προκλήσεις που συνθλίβουν τον κόπο τους. Σημείωσε επίσης πως η φετινή AGROTICA διοργανώνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, όμως η παρουσία των πάνω από 1.800 εκθετών αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του αγροτοδιατροφικού κλάδου.

Στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος σε Ελλάδα και Μάλτα αναφέρθηκε ο Μαλτέζος υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Δικαιωμάτων των ζώων, κ. Anton Refalo, ο οποίος τόνισε πως είναι συλλογική μας ευθύνη να κατευθύνουμε τους αγρότες προς την υιοθέτηση της καινοτομίας.

Κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο χαρακτήρισε την AGROTICA  η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της

Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Μαρία Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια συνεισφορά της διοργάνωσης.

Ξεχωριστή έκθεση χαρακτήρισε από την πλευρά του την AGROTICA ο υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Deyan Stratev, ο οποίος έκανε λόγο για τις παραδόσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται στον αγροτικό κλάδο οι δύο χώρες.

«Δεν μας χωρά η έκθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως η φετινή AGROTICA δικαιώνει τους στόχους που έχει θέσει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, κάτι που επιβεβαιώνει, όπως είπε, η 30η AGROTICA.

Για εντυπωσιακή ποικιλία αγροτικής τεχνολογίας στην 30η AGROTICA έκανε λόγο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Maurizio Martina, σημειώνοντας ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης η καινοτομία που παρουσιάζεται στους χώρους της. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να σκεφτούμε και την ψηφιακή διάσταση της εκμηχάνισης του αγροτικού κλάδου.

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κ. Γιώργος Κεφαλάς, τόνισε πως η ιστορία της AGROTICA στις 30 διοργανώσεις της, αλλά κυρίως η φετινή επετειακή δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι μια μεγάλη διεθνής έκθεση και η κυρίαρχη του αγροτικού τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις παρευξείνιες χώρες.

Μόνο περήφανη μπορεί να είναι μια πόλη που υποδέχεται μια κλαδική έκθεση η οποία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα στενά εθνικά όρια, τόνισε αναφερόμενος στην AGROTICA ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος τη χαρακτήρισε κορυφαίο σημείο αναφοράς για την πόλη, για την ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτοδιατροφικού τομέα, υπό το πρίσμα των πολλαπλών σημερινών προκλήσεων. «Η Agrotica είναι καύχημα για τη Θεσσαλονίκη, παιδί της πόλης» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως μέσα από εκθέσεις όπως η AGROTICA κοιτούμε το παρόν και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Μέλος της μεγάλης οικογένειας της αγροτικής παραγωγής αισθάνεται ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, καθώς εδώ και σχεδόν 100 χρόνια αποτελεί τη μεγάλη πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να παρουσιάσουν την παραγωγή τους, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας. Υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά η ΔΕΘ-HELEXPO έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την εύρυθμη κυκλοφορία επισκεπτών και εκθετών κατά τη διάρκεια της AGROTICA.

Η επετειακή 30η  Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, «AGROTICA», μετρά 1.804 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 49 χώρες και πάνω από 40.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Το ωράριο της AGROTICA είναι την Παρασκευή και την Κυριακή 10:00 με 19:00 και το Σάββατο 10:00 με 20:00.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Zero Waste Expo AGROTICA εκθέτες και επισκέπτες συστήνεται να αναλάβουν ενεργό δράση, τοποθετώντας τα απορρίμματά τους στους ειδικούς κάδους διαλογής με διακριτή σήμανση, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ορθή εναπόθεση τόσο των ανακυκλώσιμων υλικών όσο και των οργανικών αποβλήτων. Η συλλογή των αποβλήτων γίνεται σε τρεις διακριτές κατηγορίες:

Ανακυκλώσιμα υλικά (αντικείμενα από καθαρό χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο)

Οργανικά (υπολείμματα φαγητού χωρίς συσκευασία)

-Μη ανακυκλώσιμα υλικά


Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.