centernews.gr

Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Είχα την χαρά να επισκεφτώ στο υπουργείο τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μας βρέθηκαν τα ζητήματα επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης και οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα, κάτι που επισημαίνει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Kyriakos Mitsotakis για τα θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη.

Μία δομημένη και σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε και απο την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ,στην πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Από τη συζήτηση μας προέκυψαν τα εξής θετικά νέα:

-Για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης: αυτό που επιδιώκεται με το νέο νομοσχέδιο είναι να μειωθεί ο χρόνος για την κατά μέσο όρο έκδοση απόφασης των δικαστηρίων από τα 4 χρόνια που είναι σήμερα στον 1,5 χρόνο, έτσι ώστε να πλησιάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Για τη βελτίωση της δικαιοσύνης: στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, για όποιον ασκεί βία κατά γιατρών, νοσηλευτών μονάδων υγείας αλλά και όλων των ανθρώπων της υγείας και τουλάχιστον ενός έτους για όποιον διαταράσσει τη λειτουργία της μονάδας υγείας, με απειλές και ύβρεις κατά του προσωπικού της. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η βία κατά της «λευκής μπλούζας».

-Για την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας: στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα προβλέπεται η μείωση των αναστολών στην έκτιση ποινών, ώστε οι παραβάτες να μην αφήνονται ελεύθεροι να επαναλαμβάνουν αδικήματα. Επίσης προβλέπονται ενναλακτικοί τρόποι έκτισης ποινών για πλημμελήματα μικρομεσαίας βαρύτητας. Στόχος είναι οι ποινές να μην είναι εικονικές, αλλά να εκτίονται.

Επίσης στην κουβέντα συζητήθηκαν τα θέματα της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη και να μειωθούν οι άσκοπες αναμονές, αλλά και ειδικά θέματα της Θεσσαλονίκης, όπως η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης μέσω ΣΔΙΤ.

Τον ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας.

Γκολιδάκης Διαμαντής


Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.