centernews.gr

Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και των νέων Περιφερειακών Συμβούλων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και των νέων Περιφερειακών Συμβούλων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.

Α. Τζιτζικώστας στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας: “Θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων ανεξαιρέτως – Χτίζουμε όλοι μαζί τη Μακεδονία του 2030” (15/12/2023)

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και των νέων Περιφερειακών Συμβούλων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, ενώ παρέστησαν Μητροπολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των αρχών, θεσμών και φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος κόσμου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.
“Είναι πολύ σημαντική ημέρα γιατί σήμερα υπογράφουμε ένα συμβόλαιο, με το οποίο αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι θα βάζουμε πάνω και πρώτα από όλα τα συμφέροντα του τόπου μας και ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνουμε σήμερα. Την ευθύνη της εμπιστοσύνης όλων των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας”, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε συγκινημένος για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να υπηρετήσει και πάλι ως Περιφερειάρχης τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και επανέλαβε αυτό που είπε τη βραδιά των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου: Είναι απόλυτη και ξεκάθαρη δέσμευσή μου ότι θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων ανεξαιρέτως. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Με ενότητα, συνεργασία και συνέπεια. Άλλωστε, αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει βαριά παρακαταθήκη. Γιατί πάντα, όταν οι στιγμές το απαίτησαν, όταν χρειάστηκε να αναμετρηθούμε με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας, όταν βρεθήκαμε μπροστά στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις, κοιτάξαμε πιο ψηλά από τα εμπόδια, σηκωθήκαμε πιο πάνω από τα προβλήματα και ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Και αυτή την παρακαταθήκη οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε τα επόμενα χρόνια. Φυσικά και θα διαφωνούμε, φυσικά και δεν θα υποτιμούμε τις διαφορές μας, όμως όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν θα προτάσσουμε την ενότητα και το καλό του τόπου. Γιατί οι διαφωνίες μας δεν είναι μεγαλύτερες από τις ελπίδες μας. Τα προβλήματα δεν είναι μεγαλύτερα από τις δυνατότητες μας. Γιατί πρέπει πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στις δυνάμεις μας. Στις δυνάμεις του ‘μαζί’. Στη συνεργασία”.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η ορκωμοσία σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα, αλλά ταυτόχρονα και την άρρηκτη συνέχεια της περιφερειακής διοίκησης, τονίζοντας: “Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε διανύσει πολύ και μεγάλο δρόμο. Είναι γεγονός ότι ποτέ άλλοτε ο τόπος μας δεν αντιμετώπισε τόσες μεγάλες και διαδοχικές κρίσεις. Όμως μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον η Κεντρική Μακεδονία όχι μόνο έμεινε όρθια, αλλά έκανε και μεγάλα και σταθερά βήματα μπροστά. Και αυτή η νέα θητεία βρίσκει τη Μακεδονία ακόμα πιο δυνατή. Με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Με τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Με την είσοδο στην πρώτη δεκάδα των Περιφερειών της Ευρώπης στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Με διπλάσιες επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με παγκόσμιες κινηματογραφικές παραγωγές που διαφημίζουν σε όλο τον κόσμο τον τόπο μας. Με την ψηφιακή πλέον Περιφέρεια να εξυπηρετεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με νέα σχολεία. Με πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία. Με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Με πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους. Με περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου στις γειτονιές μας. Με κοινωνικές δομές που υποστηρίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς που εμπιστεύονται τον τόπο, τους ανθρώπους και το σχέδιο μας για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας”.

Αναφερόμενος στη νέα πενταετία ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε τους στόχους της διοίκησης της Περιφέρειας: Ο πήχης είναι ψηλά, θα τον κρατήσουμε ψηλά και θα περάσουμε γι’ ακόμα μία φορά από πάνω. Θα τρέξουμε πιο γρήγορα στο δρόμο της προόδου, πιο γρήγορα στο δρόμο των έργων, στο δρόμο των επενδύσεων. Για περισσότερες θέσεις εργασίας. Για καλύτερους μισθούς. Για καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία. Για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Με περισσότερη αλληλεγγύη. Για τη Μακεδονία στην πρωτοπορία της Ελλάδας. Για τη Μακεδονία στην κορυφή της Ευρώπης. Για τη Μακεδονία του 2030. Μια σύγχρονη, έξυπνη πράσινη και ανθρώπινη Μακεδονία. Σε αυτούς τους τέσσερεις άξονες, με δύναμη μας την εμπιστοσύνη, την εμπειρία, τη συνέπεια, το σχέδιο, την ομάδα και την όρεξη για πολλή δουλειά και χωρίς να χαθεί ούτε μία μέρα, συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στα γερά θεμέλια που βάλαμε”.

Περιγράφοντας το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε τους βασικούς άξονες:

1.Χτίζουμε τη Σύγχρονη Μακεδονία:
-Με συνέχιση των έργων βελτίωσης και αναβάθμισης χιλιάδων χιλιομέτρων του οδικού μας δικτύου.
-Με προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων.
-Με χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία, στις εξαγωγές.
-Με την κατασκευή δεκάδων νέων σχολείων και έργα αναβάθμισης σε όλα τα νοσοκομεία.
-Με έργα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού.
-Με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους και άνεργους συμπολίτες μας.
-Και με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος βάζουμε πλέον σε τροχιά υλοποίησης το έργο που οραματίστηκε και σχεδίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης.

2.Χτίζουμε την Έξυπνη Μακεδονία:
-Με νέες τεχνολογίες στην καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας.
-Με νέες ψηφιακές υπηρεσίες για την οριστική κατάργηση των γκισέ.
-Με κίνητρα για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
-Με χρηματοδότηση για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.
-Με προβολή των μακεδονικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

3.Χτίζουμε την Πράσινη Μακεδονία:
-Με νέα αντιπλημμυρικά έργα.
-Με περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου.
-Με την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.
-Με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα και αντιρρυπαντικά απορριμματοφόρα.
-Με ουσιαστική επένδυση στην Κυκλική Οικονομία.

4.Χτίζουμε την Ανθρώπινη Μακεδονία:
-Με δεκάδες χιλιάδες θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
-Με 150 Κοινωνικές Δομές που υποστηρίζουν και φροντίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Με τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης για χιλιάδες άπορους συμπολίτες μας.
-Με προστασία και ξεχωριστή μέριμνα για γυναίκες, έφηβους και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.
-Με ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας στην υγεία, την παιδεία και την εργασία.

“Οι δεκαετίες των ανεκπλήρωτων προσδοκιών ανήκουν πια οριστικά στο παρελθόν. Έργα που φάνταζαν ουτοπικά, είναι σήμερα πιο ορατά από ποτέ. Και είμαστε πια στο σύνορο μιας σημαντικής και δημιουργικής περιόδου για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Έχω τη βαθιά πίστη ότι αυτός εδώ ο τόπος μπορεί να κάνει ένα ακόμα άλμα μπροστά. Και γνωρίζω καλά ότι για να κάνουμε αυτό το άλμα δεν αρκούν τα λόγια, οι ευχές και οι καλές προθέσεις. Άλλωστε οι Μακεδόνες δεν ακούν τα πολλά λόγια. Δεν θέλουν υποσχέσεις αλλά έργα και αποτελέσματα. Θέλουν ασφάλεια, δουλειές, καλύτερη καθημερινότητα. Θέλουν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους. Για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση, με σύνθεση και συνεργασία, με πολλή δουλειά, θα συνεχίσουμε παντού στην Ημαθία, στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Πιερία, στην Πέλλα, στις Σέρρες, στη Χαλκιδική, σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας να παλεύουμε για τον τόπο μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, δίπλα σε κάθε επαγγελματία, δίπλα σε κάθε επιχείρηση, με έργα, με δράσεις, με πράξεις. Και όπως δεν αφήσαμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω μέσα στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα στην πορεία προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Κεντρική Μακεδονία. Γιατί εμείς έχουμε ένα θεμέλιο, την Αλληλεγγύη. Και πιστεύουμε ότι χωρίς κοινωνική συνοχή, πρόοδος και ανάπτυξη δεν υπάρχει. Θα θυμηθώ λοιπόν τα λόγια του μεγάλου νομπελίστα ποιητή μας, του Γιώργου Σεφέρη: ‘Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται’. Γι’ αυτό και στις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας, σε όλα όσα έχουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα, κανείς δεν περισσεύει, και πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποδεικνύουν καθημερινά τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, αλλά και την αφοσίωσή τους στο έργο που κάνουμε, και τους οποίους θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την τεράστια προσφορά τους. Και φυσικά στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας, όλες οι δυνάμεις, όλες οι φωνές είναι χρήσιμες και έχουν πολλά να προσφέρουν, με προτάσεις, με ιδέες, με κριτική, τηρώντας κάθε στιγμή τον όρκο που σήμερα δώσαμε, προτάσσοντας την ενότητα, τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Άλλωστε η διοίκηση μας, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα και στο μέλλον θα υπηρετήσει με συνέπεια τη συνεργασία με τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, με όλους τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου μας, με τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας κέντρα, σχεδιάζοντας μαζί με την κοινωνία πολιτικές από τη βάση προς τα επάνω, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, δίνοντας λύση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Και μαζί με τον αγώνα για τον τόπο μας που θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κάνουμε και στη χώρα μας το επόμενο μεγάλο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση”, επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε μάλιστα το δικό του μήνυμα εν όψει της νέας θητείας της διοίκησης της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου: “Ο κόσμος αλλάζει και θα συνεχίσει να γεννάει νέες προκλήσεις, στις οποίες θα είμαστε πάντα παρόντες. Θα είμαστε μαζί με όλους εκείνους, που θέλουν να κινήσει μπροστά ο τροχός, μαζί με εκείνους που θέλουν μια κοινωνία προόδου, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, μαζί με εκείνους που θέλουν τη Μακεδονία ισχυρή. Τη Μακεδονία που μπορεί να κοιτάζει και να στέκεται ψηλά, που είναι φιλόδοξη, που διεκδικεί και πετυχαίνει. Και σε αυτή την πορεία, δεν μας κινητοποιεί μόνο το καθήκον και η ευθύνη αλλά και η αγάπη για τον τόπο μας και ο πατριωτισμός μας, ο σύγχρονος πατριωτισμός. Και είμαι πραγματικά περήφανος που αγωνίζομαι για τη Μακεδονία. Είμαι περήφανος για αυτόν εδώ τον τόπο. Όπως περήφανοι είναι οι Μακεδόνες, που δεν λύγισαν στα δύσκολα, που δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία, που μαζί ονειρευτήκαμε μία Μακεδονία πιο ισχυρή, τη Μακεδονία Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα, τη Μακεδονία των μεγάλων έργων, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού, της παιδείας. Τη Μακεδονία που αντλεί δύναμη από το σπουδαίο παρελθόν της, αλλά σχεδιάζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον της. Τη Μακεδονία που κοιτώντας πίσω, παίρνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για να κάνει ένα ακόμα άλμα μπροστά. Τη Μακεδονία που είναι στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτή τη Μακεδονία χτίζουμε λοιπόν, όλοι μαζί, τη Μακεδονία του 2030. Τη Μακεδονία που αντανακλά των καλύτερο μας εαυτό και τις αστείρευτες δυνατότητες των Μακεδόνων. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και ενωμένοι θα το καταφέρουμε. Καλή αρχή, καλή θητεία, καλή δύναμη στο έργο μας”.


Ειδήσεις: Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική - Κεντρική Μακεδονία.